Thanksgiving en Zwarte Piet: voorbeelden van Culturele Kolonisatie

×

Error message

 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/menu.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (line 6595 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/common.inc).

congo.jpg

Door Oriana P.

Thanksgiving en Zwarte Piet.  Twee verschillende tradities van twee verschillende continenten die schijnbaar niets met elkaar gemeen hebben. Echter, bij nader toezien, ontvouwen zich de gelijkenissen en blijken het doel en de intentie hetzelfde.
Het zijn beiden rituelen die hun oorsprong vinden in een koloniaal verleden en beiden onderstrepen de blanke dominantie.   In dit jaarlijks toneeltje wordt het koloniaal en imperialistisch verleden telkens terug in leven geroepen met als boodscahp dat de effecten en gevolgen van dat verleden nog steeds voelbaar en gewenst zijn.  De begunstigden van deze imperialistische maatschappij geven hiermee aan dat ze deze situatie willen behouden door ze te eren.  Ze beweren echter bij hoog en bij laag dat hun feesten niets met imperialisme en het daarmee gepaard gaande racisme te maken hebben. 

Thanksgiving zou gewoon een familiefeest zijn en eerder een excuus om je vol te proppen.  Vanuit het standpunt van de kolonisten zal dat inderdaad wel zo zijn.  Tenslotte gaat niemand bewust volkerenmoord, verkrachting en foltering vieren of men moest wel heel erg gedegenereerd zijn.   Maar is de ontkenning van de feiten minder beschamend?
Iedereen heeft wel eens het verhaal gehoord van de mythische eerste Thanksgiving in 1621 in Plymouth. De Wampanaog Indianen hadden de met hongerdood bedreigde pelgrims geholpen met het planten en oogsten van het vreemde voedsel.  De eerste oogst was een succes en uit dankbaarheid werd er gezamelijk aan tafel geschoven.  Hier klopt het verhaaltje al niet meer. Die gezamelijke maaltijd was eigenlijk gefabriceerd geweest door Abraham Lincoln die een pr stunt nodig had om de gemoederen te bedaren tijdens de burgeroorlog toen mensen verdeeld waren.  Het was een mooi symbool van samenkomen maar helaas niet waar.  Er werd wel een feestmaaltijd ingericht ter ere van de goede oogst maar de “wilden” werden niet uitgenodigd.  Die zaten een eindje verder de nieuwe mensen te beschermen die heel nerveus op hun nieuwe omgeving reageerden. 

In plaats van een gezamelijke symbolische maaltijd werd er een overeenkomst gesloten tussen de Wampanaog en Engeland.  Het zou gaan over een overeenkomst  tussen twee naties aangezien de pelgrims nog steeds onder toezicht stonden van de kroon, zo werd aan de Wampanoag verteld.  We hoeven alleen maar te kijken naar de hedendaagse maatschappij om te weten te komen wie uiteindelijk het best bij deze overeenkomst vaarde.  Het Thanksgiving ritueel eert enkel en alleen de kolonisten, de bezetters, de massamoordenaars, de dieven en de uitbuiters.  Dit eerste jaar van de officiële Thanskgiving in 1621 bevond zich tenslotte midden in het imperialistische tijdperk.  In 1619 waren ook de eerste zwarte slaven per boot gearriveerd.  De pelgrims maakten zich meester van het nieuwe land en voerden slaven in die dat nieuwe land moesten bewerken.  
Voor vele mensen betekent Thanksgiving de banden met familie vernieuwen en dankbaarheid uiten voor alle goede dingen in je leven.  Mooi natuurlijk, maar enige reflectie van hoe die dingen juist bekomen zijn zou niet mogen ontbreken. 
De oorspronkelijke bewoners van Schildpad Eiland (Noord-Amerika en Canada) hebben verschillende rituelen doorheen het jaar om hun dankbaarheid te uiten voor de vruchten van de aarde en Thanksgiving, als oogstfeest, kan daarin opgenomen worden maar dan eerder als bevestiging van hun cultuur die ondanks alles nog steeds voortleeft.

In Europa was het niet veel anders.  Dankzij de opkomst van het kapitalisme mocht Europa meedoen met de grote machten zoals China en Indië.  Kapitalisme verschafte verschillende voordelen op technologisch, militair en economisch gebied.  Dit leidde vooreerst tot een Europese dominantie op de wereldmarkt wat op zijn beurt weer leidde tot kolonialisme en imperialisme. Later zou Mark Twain nog in een Thanksgiving gedicht een uitval doen tegen Leopold II, Koning der Belgen en  Massamoordenaar van Congolezen.  En met dit zijn we beland bij België en Nederland en hun Zwarte Piet controverse.  

Het Sinterklaas/ Zwarte Piet ritueel vindt respectievelijk plaats in Nederland op 5 december en in België op 6 december.  Dit ritueel, dat in de ogen van de rest van de wereld onmiskenbaar racistisch is, wordt door de Belgen en de Nederlanders, net zoals de Amerikanen met hun Thanksgiving, als onschuldig ervaren.  Het is maar een kinderfeestje, zegt men, de intentie is helemaal niet racistisch hoewel het onmiskenbaar is dat de oorspronkelijke bedoeling, toen de figuur van Zwarte Piet werd toegevoegd, wel racistisch was.    

Sinterklaas, de baas van Zwarte Piet, was een patroonheilige van kinderen en werkte eerst helemaal alleen, niks geen knechten.  Hij was een Griekse Bischop van Myra, het hedendaagse Turkije, die heilig was verkaard vanwege zijn goede daden.  Heeft toch niks met racisme te maken?  Maar die goede oude Sinterklaas kreeg er mettertijd wel een paar knechten bij.   De Zwarte Pieten verschenen in de 19e eeuw, net tijdens de koloniale periode, in een boekje van Jan Schenkman.  Zwarte Piet was toen eerst een duivels figuur die de stoute kinderen met de roede afsloeg of hen in zijn jute zak stak.  Wat er daarna met die kinderen in die zak gebeurde  was nooit echt duidelijk.  Later veranderde de figuur van Zwarte Piet en werd hij de grappige, beetje domme en stuntelige helper van Sinterklaas.   De zwarte stereotiepen zoals duivels en dom zijn dus in overvloed aanwezig.  Denken we maar aan Rudyard Kipling (1865-1936) en zijn gedicht “Last van de blanke” waarin hij de relatie Meester- Knecht beschrijft en de “wilden” als half duivel, half kind.   In Nederland sprak Zwarte Piet vroeger zelfs nog met een Surinaams accent.  Suriname was natuurlijk de kolonie geweest van Nederland.
 
Racisme is hoogstnoodzakelijk wil je je imperialisme en kolonialisme een beetje kunnen verkopen bij de eigen bevolking.  Je creëert gewoon “de andere” die je vervolgens ontmenselijkt.  In de Verenigde Staten waren de zwarten zelfs geregistreerd als maar vier vijfde mens.  Zodra “de andere” niet meer helemaal menselijk is staat blijkbaar de deur open voor volkerenmoord, uitbuiting, slavernij, verkrachting en foltering.
 

White King, Red Rubber, Black Death (2004). Documentary of the story of King Leopold II of Belgium's brutal colonisation of central Africa, turning it into a vast rubber-harvesting labour camp in which millions died.

Vroeger, vanwege uitgekiende propaganda campagnes zoals de Orientalistische scholen, waren de ideeën van kolonisatie en imperialisme gemeengoed.  Het maakte  gewoon deel uit van het culturele leven.  Tegenwoordig ziet men in dat zoiets onaanvaardbaar is en wordt het koloniaal verleden dus krampachtig ontkend.  Het feit dat Leopold II tussen de 10 en 15 miljoen Congolezen heeft vermoord en één van de meest gruwelijke en bloeddostige heersers aller tijden was wordt niet onderwezen in de Europese scholen.  Zwarte Piet ziet zwart omdat hij door de schoorsteen kruipt.  We kunnen onze dierbare jeugdherinneringen niet bezoedeld zien door beschuldigingen van racisme en daarom ontkennen we krampachtig dat het ritueel zelf racistisch is en willen we dat die discussie zo snel mogelijk overwaait.

Echter, terwijl we zo druk bezig zijn met dit racisme en kolonialisme te ontkennen zien we ons genoodzaakt om de bezwaren van de afstammelingen van de Afrikaanse diaspora en de mensen van de Eerste Natie te negeren en net daardoor zijn we toch weer racistisch.  Als je de kritiek van grote bevolkingsgroepen naast je neerlegt en hardnekkig vasthoudt aan je eigen visie en je eigen gepriviligeerde standpunt dan benadruk je de blanke suprematie, een systeem dat op structurele wijze blanke mensen een dominantie geeft op politiek, economisch, cultureel en sociaal gebied. Met andere woorden, racisme is geïnstitutionaliseerd en het is de norm.  Vanuit een gerprivileerde positie is het dus makkelijk om voorstander te zijn van racistische tradities.  We zijn er gewoon blind voor en verschuilen ons achter onschuldigheid.  Feit is, als niet-gepriviligeerden en slachtoffers van discriminatie ons wijzen op het inherente racisme dan hebben we dat gewoon te aanvaarden.   Tenslotte zijn zij de experten en ervaringsdeskundigen. Het vasthouden aan imperialistische rituelen is een vorm van culturele kolonisatie en als we dit blijven doen dan zijn we geen haar beter dan onze voorvaderen.

De bedoeling van een ritueel is om een bepaalde waarde of overtuiging in onze psyche te prenten.  Deze koloniale rituelen hebben de intentie om ons onze plaats in de maatschappij te duiden, zodat we die zeker nooit vergeten, en die plaats wordt gedicteerd door een blanke dominante klasse. De blanke man is de baas, de zwarte man de slaaf. Ken uw plaats.

 
10385273_10204394275229511_789311700017265894_n.jpg

Het belang van het wijzen op raciale stereotypen wordt duidelijk als we kijken hoe zwarten door de politie ongestraft worden neergeschoten zoals dat het geval is in de VS. Als we de symbolen van geïnstitutionaliseerd racisme weigeren te herkennen dan verspreidt en groeit dit als een kanker en zal het ook doden zoals een kanker.   De rellen in Ferguson, MI werden niet veroorzaakt door een geïsoleerd incident maar zijn de rechtvaardige woede over een onrechtvaardige en racistische samenleving die systematisch mensen van één bepaalde groep vermoordt.

Onze rituelen zijn niet onschuldig.  Ze zijn bedoeld om ons te laten instemmen met een racistische en koloniale realiteit en om de bestaande machtsstructuren in stand te houden.  Het zijn vooral blanken die naar binnen moeten kijken en moedig zijn.  We moeten erkennen dat we allemaal een stukje van de onderdrukker in ons dragen en we moeten ons realiseren dat we allemaal in een racistische maatschappij zijn opgegroeid en daar onvermijdelijk door beïnvloed zijn. Als we werkelijk en waarachtig strijden voor een meer gelijke en meer rechtvaardige samenleving dan moeten we bij onszelf beginnen en moeten we onze festivals en onze rituelen aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpen.  Het is heel moeilijk om racisme te zien als blanke en het is nog veel moeilijker om te erkennen dat we actieve deelnemers zijn geweest aan het instandhouden van racistische tradities.  Het antwoord is niet ontkenning maar wel de verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk aan verandering werken.  Echte zelftransformatie vraagt moed maar dat is nu net wat hier nodig is.

Coach Pre Black Friday Sales Kate Spade Cyber Monday 2014 Kate Spade Black Friday Sale Kate Spade Black Friday Online Deals Kate Spade Black Friday Deals Kate Spade Black Friday Kate Spade Black Friday Chanel Pre Black Friday Sales Chanel Cyber Monday 2014 Chanel Black Friday Sale Chanel Cyber Monday Specials Chanel Cyber Monday Deals Chanel Black Friday 2014 Chanel Black Friday Deals Chanel Black Friday Deals Louis Vuitton Best Cyber Monday Deals Louis Vuitton Cyber Monday Sales Hermes Black Friday Sales Hermes Black Friday 2014 Prada Black Friday Specials Prada Black Friday Sales Prada Black Friday Deals Marc JacobsBlack Friday Marc JacobsBlack Friday Specials Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday Online Hermes Black Friday Sale Hermes Black Friday 2014 Hermes Black Friday Sale Oakley Black Friday Sale Oakley Cyber Monday Sale Oakley Black Friday 2014 Ray Ban Cyber Monday Specials Ray Ban Cyber Monday 2014 Ray Ban Black Friday Sales Gucci Pre Black Friday Sales Gucci Cyber Monday 2014 Gucci Pre Black Friday Sales Gucci Black Friday 2014 Gucci Black Friday Sale Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Cyber Monday Sales Louis Vuitton Black Friday 2014 Nike Air Max Black Friday Specials Coach Cyber Monday Sale Michael Kors Best Black Friday Deals Michael Kors Black Friday Specials Michael Kors Black Friday Specials Michael Kors Cyber Monday Best Deals Michael Kors Black Friday Online Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Best Cyber Monday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sale Christian Louboutin Pre Black Friday Sales Christian Louboutin Pre Black Friday Sales Air Max Cyber Monday Sale Hermes Black Friday Hermes Cyber Monday Specials Oakley Best Cyber Monday Deals Oakley Best Cyber Monday Deals Oakley Black Friday Specials Oakley Black Friday Online Deals Prada Cyber Monday Specials Marc JacobsBlack Friday 2014 Canada Goose Black Friday Specials Canada Goose Black Friday 2014 The North Face Best Black Friday Deals The North Face Cyber Monday Sales The North Face Black Friday Sales UGG Boots Black Friday UGG Boots Cyber Monday 2014 UGG Boots Black Friday Deals UGG Boots Black Friday UGG Boots Black Friday 2014 The North Face Cyber Monday Best Deals The North Face Best Black Friday Deals The North Face Black Friday Sale Canada Goose Pre Black Friday Sales Canada Goose Black Friday Online Deals Canada Goose Black Friday 2014 Hermes Cyber Monday Best Deals Hermes Cyber Monday Deals Hermes Black Friday Specials Hermes Cyber Monday Specials Prada Black Friday Deals Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Prada Black Friday 2014 Prada Cyber Monday Deals Marc JacobsCyber Monday 2014 Marc JacobsBlack Friday Specials Marc JacobsCyber Monday Deals Marc JacobsBlack Friday Sale Marc JacobsCyber Monday 2014 Gucci Cyber Monday Deals Gucci Cyber Monday Sales Gucci Cyber Monday Sale Hermes Cyber Monday Specials Hermes Black Friday Deals Hermes Best Cyber Monday Deals Prada Black Friday Deals Prada Cyber Monday 2014 Prada Black Friday Online Deals Marc JacobsBest Cyber Monday Deals Marc JacobsCyber Monday Sales Air Jordan Femme Basket Jordan Air Max Femme Air Max Bw Christian Louboutin Pas Cher Sacs Longchamp UGGs Pas Cher Moncler Outlet Giacca Peuterey Moncler Doudoune Moncler Homme UGGs Outlet Rotterdam Moncler Homme Air Jordan Air Max Air Max One Moncler Paris Noir Bottes UGG UGG Pas Cher gucci borse Goedkope Woolrich Jassen Woolrich Amsterdam Canada Goose Jas Moncler Outlet Parajumpers Norge Canada Goose Bergen UGG Australia Norge Parajumpers Salg Canada Goose Jacka Peuterey Prezzi Woolrich Outlet Louis Vuitton Borse Giacca Peuterey Spaccio Moncler UGG Outlet Italia UGG Prezzo NFL T-Shirt Cheap NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys cheap nfl jerseys Vikings Jerseys NFL Jerseys cheap jerseys cheap jerseys nfl 2014 cheap jerseys Cheap Jerseys nfl jerseys Jimmy Choo Cyber Monday Specials Jimmy Choo Cyber Monday Sale Jimmy Choo Cyber Monday Sales Jimmy Choo Cyber Monday Sales Celine Black Friday Specials Cheap Jerseys Online Cheap NFL Jerseys Cheap Jerseys Jerseys China NFL Jerseys Authentic NFL Jerseys Free Shipping Wholesale MLB Jerseys NFL Jerseys Nike Wholesale Jerseys From China Wholesale Jerseys Free Shipping Wholesale NFL Jerseys Nike Cheap Jerseys Usa Baseball Jerseys Wholesale Baseball Jerseys For Sale Cheap NFL Jerseys Paypal Wholesale Jerseys All Cheap NFL Jerseys Nike Wholesale NBA Jerseys Cheap NFL Jerseys Paypal Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys Cheap MLB Baseball Jerseys Nike NFL Jerseys 2014 Cheap Jerseys NFL Wholesale NBA Jerseys Cheap Jerseys Paypal Basketball Jerseys Wholesale Jerseys China Wholesale Jerseys China Jerseys From China Nike NFL Jerseys Cheap Nike NFL Jerseys 2014 Wholesale Jerseys From China Cheap Jerseys Wholesale Cheap Jerseys Paypal Jimmy Choo Cyber Monday Deals Jimmy Choo Black Friday Specials Celine Black Friday Deals Celine Cyber Monday Deals Celine Black Friday Celine Cyber Monday Specials Celine Cyber Monday Deals Celine Black Friday Celine Cyber Monday Best Deals Celine Cyber Monday 2014 Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Black Friday Sales Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Cyber Monday Specials Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Black Friday Marc Jacobs Black Friday Online Hermes Black Friday Hermes Black Friday 2014 Hermes Cyber Monday 2014 Hermes Black Friday Sale Hermes Black Friday Online Prada Cyber Monday Deals Prada Black Friday Online Deals Prada Black Friday Specials Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Prada Pre Black Friday Sales Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Black Friday Specials Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Cyber Monday Specials Christian Louboutin Black Friday Online Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Best Cyber Monday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Black Friday Specials Coach Best Cyber Monday Deals Coach Black Friday Coach Black Friday Sales Coach Cyber Monday Sales Coach Black Friday Online Coach Cyber Monday Sales Coach Black Friday Online Coach Best Cyber Monday Deals MLB Authentic Jerseys Cheap NFL Jerseys Free Shipping Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys 2014 Baseball Jerseys For Sale Baseball Jerseys Custom Cheap Jerseys Free Shipping NBA Jerseys Cheap NFL Jerseys From China Cheap NFL Jerseys NBA Jerseys For Sale Cheap NFL Jerseys From China Wholesale NFL Jerseys Nike Wholesale NFL Jerseys Free Shipping Michael Kors Cyber Monday Deals Michael Kors Pre Black Friday Sales Michael Kors Black Friday Sales Michael Kors Cyber Monday Sales Michael Kors Black Friday Sale Michael Kors Black Friday Michael Kors Pre Black Friday Sales Nike Air Max Cyber Monday Sales Nike Air Max Black Friday Online Nike Air Max Cyber Monday Deals Nike Air Max Cyber Monday 2014 Nike Air Max Best Black Friday Deals Nike Air Max Pre Black Friday Sales Nike Air Max Black Friday Sales Nike Air Max Cyber Monday 2014 Gucci Black Friday Gucci Black Friday Specials Gucci Black Friday Deals Gucci Cyber Monday 2014 Gucci Best Black Friday Deals Gucci Cyber Monday Deals Canada Goose Black Friday Sales Canada Goose Black Friday 2014 Canada Goose Cyber Monday Best Deals Canada Goose Black Friday Canada Goose Best Cyber Monday Deals Canada Goose Best Cyber Monday Deals Canada Goose Black Friday Online Deals UGG Italia Air Jordan Pas Cher Parajumper Kodiak Jordan Femme Air Jordan Chaussure Jordan Basket Jordan Air Jordan Femme Pas Cher Air Jordan Pas Cher Chaussure Jordan Chaussure Jordan Air Max One Air Max Bw Air Max Bw Air Max Bw Air Max France Air Max 90 Pas Cher Air Max Air Max 87 Bonnet Moncler Moncler Doudoune Blouson Moncler Doudoune Moncler Femme
Coach Pre Black Friday Sales Kate Spade Cyber Monday 2014 Kate Spade Black Friday Sale Kate Spade Black Friday Online Deals Kate Spade Black Friday Deals Kate Spade Black Friday Kate Spade Black Friday Chanel Pre Black Friday Sales Chanel Cyber Monday 2014 Chanel Black Friday Sale Chanel Cyber Monday Specials Chanel Cyber Monday Deals Chanel Black Friday 2014 Chanel Black Friday Deals Chanel Black Friday Deals Louis Vuitton Best Cyber Monday Deals Louis Vuitton Cyber Monday Sales Hermes Black Friday Sales Hermes Black Friday 2014 Prada Black Friday Specials Prada Black Friday Sales Prada Black Friday Deals Marc JacobsBlack Friday Marc JacobsBlack Friday Specials Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday Online Hermes Black Friday Sale Hermes Black Friday 2014 Hermes Black Friday Sale Oakley Black Friday Sale Oakley Cyber Monday Sale Oakley Black Friday 2014 Ray Ban Cyber Monday Specials Ray Ban Cyber Monday 2014 Ray Ban Black Friday Sales Gucci Pre Black Friday Sales Gucci Cyber Monday 2014 Gucci Pre Black Friday Sales Gucci Black Friday 2014 Gucci Black Friday Sale Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Cyber Monday Sales Louis Vuitton Black Friday 2014 Nike Air Max Black Friday Specials Coach Cyber Monday Sale Michael Kors Best Black Friday Deals Michael Kors Black Friday Specials Michael Kors Black Friday Specials Michael Kors Cyber Monday Best Deals Michael Kors Black Friday Online Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Best Cyber Monday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sale Christian Louboutin Pre Black Friday Sales Christian Louboutin Pre Black Friday Sales Air Max Cyber Monday Sale Hermes Black Friday Hermes Cyber Monday Specials Oakley Best Cyber Monday Deals Oakley Best Cyber Monday Deals Oakley Black Friday Specials Oakley Black Friday Online Deals Prada Cyber Monday Specials Marc JacobsBlack Friday 2014 Canada Goose Black Friday Specials Canada Goose Black Friday 2014 The North Face Best Black Friday Deals The North Face Cyber Monday Sales The North Face Black Friday Sales UGG Boots Black Friday UGG Boots Cyber Monday 2014 UGG Boots Black Friday Deals UGG Boots Black Friday UGG Boots Black Friday 2014 The North Face Cyber Monday Best Deals The North Face Best Black Friday Deals The North Face Black Friday Sale Canada Goose Pre Black Friday Sales Canada Goose Black Friday Online Deals Canada Goose Black Friday 2014 Hermes Cyber Monday Best Deals Hermes Cyber Monday Deals Hermes Black Friday Specials Hermes Cyber Monday Specials Prada Black Friday Deals Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Prada Black Friday 2014 Prada Cyber Monday Deals Marc JacobsCyber Monday 2014 Marc JacobsBlack Friday Specials Marc JacobsCyber Monday Deals Marc JacobsBlack Friday Sale Marc JacobsCyber Monday 2014 Gucci Cyber Monday Deals Gucci Cyber Monday Sales Gucci Cyber Monday Sale Hermes Cyber Monday Specials Hermes Black Friday Deals Hermes Best Cyber Monday Deals Prada Black Friday Deals Prada Cyber Monday 2014 Prada Black Friday Online Deals Marc JacobsBest Cyber Monday Deals Marc JacobsCyber Monday Sales Air Jordan Femme Basket Jordan Air Max Femme Air Max Bw Christian Louboutin Pas Cher Sacs Longchamp UGGs Pas Cher Moncler Outlet Giacca Peuterey Moncler Doudoune Moncler Homme UGGs Outlet Rotterdam Moncler Homme Air Jordan Air Max Air Max One Moncler Paris Noir Bottes UGG UGG Pas Cher gucci borse Goedkope Woolrich Jassen Woolrich Amsterdam Canada Goose Jas Moncler Outlet Parajumpers Norge Canada Goose Bergen UGG Australia Norge Parajumpers Salg Canada Goose Jacka Peuterey Prezzi Woolrich Outlet Louis Vuitton Borse Giacca Peuterey Spaccio Moncler UGG Outlet Italia UGG Prezzo NFL T-Shirt Cheap NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys cheap nfl jerseys Vikings Jerseys NFL Jerseys cheap jerseys cheap jerseys nfl 2014 cheap jerseys Cheap Jerseys nfl jerseys Jimmy Choo Cyber Monday Specials Jimmy Choo Cyber Monday Sale Jimmy Choo Cyber Monday Sales Jimmy Choo Cyber Monday Sales Celine Black Friday Specials Cheap Jerseys Online Cheap NFL Jerseys Cheap Jerseys Jerseys China NFL Jerseys Authentic NFL Jerseys Free Shipping Wholesale MLB Jerseys NFL Jerseys Nike Wholesale Jerseys From China Wholesale Jerseys Free Shipping Wholesale NFL Jerseys Nike Cheap Jerseys Usa Baseball Jerseys Wholesale Baseball Jerseys For Sale Cheap NFL Jerseys Paypal Wholesale Jerseys All Cheap NFL Jerseys Nike Wholesale NBA Jerseys Cheap NFL Jerseys Paypal Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys Cheap MLB Baseball Jerseys Nike NFL Jerseys 2014 Cheap Jerseys NFL Wholesale NBA Jerseys Cheap Jerseys Paypal Basketball Jerseys Wholesale Jerseys China Wholesale Jerseys China Jerseys From China Nike NFL Jerseys Cheap Nike NFL Jerseys 2014 Wholesale Jerseys From China Cheap Jerseys Wholesale Cheap Jerseys Paypal Jimmy Choo Cyber Monday Deals Jimmy Choo Black Friday Specials Celine Black Friday Deals Celine Cyber Monday Deals Celine Black Friday Celine Cyber Monday Specials Celine Cyber Monday Deals Celine Black Friday Celine Cyber Monday Best Deals Celine Cyber Monday 2014 Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Black Friday Sales Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Cyber Monday Specials Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Black Friday Marc Jacobs Black Friday Online Hermes Black Friday Hermes Black Friday 2014 Hermes Cyber Monday 2014 Hermes Black Friday Sale Hermes Black Friday Online Prada Cyber Monday Deals Prada Black Friday Online Deals Prada Black Friday Specials Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Prada Pre Black Friday Sales Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Black Friday Specials Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Cyber Monday Specials Christian Louboutin Black Friday Online Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Best Cyber Monday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Black Friday Specials Coach Best Cyber Monday Deals Coach Black Friday Coach Black Friday Sales Coach Cyber Monday Sales Coach Black Friday Online Coach Cyber Monday Sales Coach Black Friday Online Coach Best Cyber Monday Deals MLB Authentic Jerseys Cheap NFL Jerseys Free Shipping Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys 2014 Baseball Jerseys For Sale Baseball Jerseys Custom Cheap Jerseys Free Shipping NBA Jerseys Cheap NFL Jerseys From China Cheap NFL Jerseys NBA Jerseys For Sale Cheap NFL Jerseys From China Wholesale NFL Jerseys Nike Wholesale NFL Jerseys Free Shipping Michael Kors Cyber Monday Deals Michael Kors Pre Black Friday Sales Michael Kors Black Friday Sales Michael Kors Cyber Monday Sales Michael Kors Black Friday Sale Michael Kors Black Friday Michael Kors Pre Black Friday Sales Nike Air Max Cyber Monday Sales Nike Air Max Black Friday Online Nike Air Max Cyber Monday Deals Nike Air Max Cyber Monday 2014 Nike Air Max Best Black Friday Deals Nike Air Max Pre Black Friday Sales Nike Air Max Black Friday Sales Nike Air Max Cyber Monday 2014 Gucci Black Friday Gucci Black Friday Specials Gucci Black Friday Deals Gucci Cyber Monday 2014 Gucci Best Black Friday Deals Gucci Cyber Monday Deals Canada Goose Black Friday Sales Canada Goose Black Friday 2014 Canada Goose Cyber Monday Best Deals Canada Goose Black Friday Canada Goose Best Cyber Monday Deals Canada Goose Best Cyber Monday Deals Canada Goose Black Friday Online Deals UGG Italia Air Jordan Pas Cher Parajumper Kodiak Jordan Femme Air Jordan Chaussure Jordan Basket Jordan Air Jordan Femme Pas Cher Air Jordan Pas Cher Chaussure Jordan Chaussure Jordan Air Max One Air Max Bw Air Max Bw Air Max Bw Air Max France Air Max 90 Pas Cher Air Max Air Max 87 Bonnet Moncler Moncler Doudoune Blouson Moncler Doudoune Moncler Femme
Coach Pre Black Friday Sales Kate Spade Cyber Monday 2014 Kate Spade Black Friday Sale Kate Spade Black Friday Online Deals Kate Spade Black Friday Deals Kate Spade Black Friday Kate Spade Black Friday Chanel Pre Black Friday Sales Chanel Cyber Monday 2014 Chanel Black Friday Sale Chanel Cyber Monday Specials Chanel Cyber Monday Deals Chanel Black Friday 2014 Chanel Black Friday Deals Chanel Black Friday Deals Louis Vuitton Best Cyber Monday Deals Louis Vuitton Cyber Monday Sales Hermes Black Friday Sales Hermes Black Friday 2014 Prada Black Friday Specials Prada Black Friday Sales Prada Black Friday Deals Marc JacobsBlack Friday Marc JacobsBlack Friday Specials Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday Online Hermes Black Friday Sale Hermes Black Friday 2014 Hermes Black Friday Sale Oakley Black Friday Sale Oakley Cyber Monday Sale Oakley Black Friday 2014 Ray Ban Cyber Monday Specials Ray Ban Cyber Monday 2014 Ray Ban Black Friday Sales Gucci Pre Black Friday Sales Gucci Cyber Monday 2014 Gucci Pre Black Friday Sales Gucci Black Friday 2014 Gucci Black Friday Sale Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Black Friday 2014 Louis Vuitton Cyber Monday Sales Louis Vuitton Black Friday 2014 Nike Air Max Black Friday Specials Coach Cyber Monday Sale Michael Kors Best Black Friday Deals Michael Kors Black Friday Specials Michael Kors Black Friday Specials Michael Kors Cyber Monday Best Deals Michael Kors Black Friday Online Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Best Cyber Monday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sale Christian Louboutin Pre Black Friday Sales Christian Louboutin Pre Black Friday Sales Air Max Cyber Monday Sale Hermes Black Friday Hermes Cyber Monday Specials Oakley Best Cyber Monday Deals Oakley Best Cyber Monday Deals Oakley Black Friday Specials Oakley Black Friday Online Deals Prada Cyber Monday Specials Marc JacobsBlack Friday 2014 Canada Goose Black Friday Specials Canada Goose Black Friday 2014 The North Face Best Black Friday Deals The North Face Cyber Monday Sales The North Face Black Friday Sales UGG Boots Black Friday UGG Boots Cyber Monday 2014 UGG Boots Black Friday Deals UGG Boots Black Friday UGG Boots Black Friday 2014 The North Face Cyber Monday Best Deals The North Face Best Black Friday Deals The North Face Black Friday Sale Canada Goose Pre Black Friday Sales Canada Goose Black Friday Online Deals Canada Goose Black Friday 2014 Hermes Cyber Monday Best Deals Hermes Cyber Monday Deals Hermes Black Friday Specials Hermes Cyber Monday Specials Prada Black Friday Deals Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Prada Black Friday 2014 Prada Cyber Monday Deals Marc JacobsCyber Monday 2014 Marc JacobsBlack Friday Specials Marc JacobsCyber Monday Deals Marc JacobsBlack Friday Sale Marc JacobsCyber Monday 2014 Gucci Cyber Monday Deals Gucci Cyber Monday Sales Gucci Cyber Monday Sale Hermes Cyber Monday Specials Hermes Black Friday Deals Hermes Best Cyber Monday Deals Prada Black Friday Deals Prada Cyber Monday 2014 Prada Black Friday Online Deals Marc JacobsBest Cyber Monday Deals Marc JacobsCyber Monday Sales Air Jordan Femme Basket Jordan Air Max Femme Air Max Bw Christian Louboutin Pas Cher Sacs Longchamp UGGs Pas Cher Moncler Outlet Giacca Peuterey Moncler Doudoune Moncler Homme UGGs Outlet Rotterdam Moncler Homme Air Jordan Air Max Air Max One Moncler Paris Noir Bottes UGG UGG Pas Cher gucci borse Goedkope Woolrich Jassen Woolrich Amsterdam Canada Goose Jas Moncler Outlet Parajumpers Norge Canada Goose Bergen UGG Australia Norge Parajumpers Salg Canada Goose Jacka Peuterey Prezzi Woolrich Outlet Louis Vuitton Borse Giacca Peuterey Spaccio Moncler UGG Outlet Italia UGG Prezzo NFL T-Shirt Cheap NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys cheap nfl jerseys Vikings Jerseys NFL Jerseys cheap jerseys cheap jerseys nfl 2014 cheap jerseys Cheap Jerseys nfl jerseys Jimmy Choo Cyber Monday Specials Jimmy Choo Cyber Monday Sale Jimmy Choo Cyber Monday Sales Jimmy Choo Cyber Monday Sales Celine Black Friday Specials Cheap Jerseys Online Cheap NFL Jerseys Cheap Jerseys Jerseys China NFL Jerseys Authentic NFL Jerseys Free Shipping Wholesale MLB Jerseys NFL Jerseys Nike Wholesale Jerseys From China Wholesale Jerseys Free Shipping Wholesale NFL Jerseys Nike Cheap Jerseys Usa Baseball Jerseys Wholesale Baseball Jerseys For Sale Cheap NFL Jerseys Paypal Wholesale Jerseys All Cheap NFL Jerseys Nike Wholesale NBA Jerseys Cheap NFL Jerseys Paypal Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys Cheap MLB Baseball Jerseys Nike NFL Jerseys 2014 Cheap Jerseys NFL Wholesale NBA Jerseys Cheap Jerseys Paypal Basketball Jerseys Wholesale Jerseys China Wholesale Jerseys China Jerseys From China Nike NFL Jerseys Cheap Nike NFL Jerseys 2014 Wholesale Jerseys From China Cheap Jerseys Wholesale Cheap Jerseys Paypal Jimmy Choo Cyber Monday Deals Jimmy Choo Black Friday Specials Celine Black Friday Deals Celine Cyber Monday Deals Celine Black Friday Celine Cyber Monday Specials Celine Cyber Monday Deals Celine Black Friday Celine Cyber Monday Best Deals Celine Cyber Monday 2014 Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Black Friday Sales Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Cyber Monday Specials Marc Jacobs Black Friday 2014 Marc Jacobs Black Friday Marc Jacobs Black Friday Online Hermes Black Friday Hermes Black Friday 2014 Hermes Cyber Monday 2014 Hermes Black Friday Sale Hermes Black Friday Online Prada Cyber Monday Deals Prada Black Friday Online Deals Prada Black Friday Specials Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Sale Prada Black Friday Prada Pre Black Friday Sales Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Black Friday Specials Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Cyber Monday Specials Christian Louboutin Black Friday Online Christian Louboutin Best Black Friday Deals Christian Louboutin Best Cyber Monday Deals Christian Louboutin Cyber Monday Sales Christian Louboutin Black Friday Specials Coach Best Cyber Monday Deals Coach Black Friday Coach Black Friday Sales Coach Cyber Monday Sales Coach Black Friday Online Coach Cyber Monday Sales Coach Black Friday Online Coach Best Cyber Monday Deals MLB Authentic Jerseys Cheap NFL Jerseys Free Shipping Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys 2014 Baseball Jerseys For Sale Baseball Jerseys Custom Cheap Jerseys Free Shipping NBA Jerseys Cheap NFL Jerseys From China Cheap NFL Jerseys NBA Jerseys For Sale Cheap NFL Jerseys From China Wholesale NFL Jerseys Nike Wholesale NFL Jerseys Free Shipping Michael Kors Cyber Monday Deals Michael Kors Pre Black Friday Sales Michael Kors Black Friday Sales Michael Kors Cyber Monday Sales Michael Kors Black Friday Sale Michael Kors Black Friday Michael Kors Pre Black Friday Sales Nike Air Max Cyber Monday Sales Nike Air Max Black Friday Online Nike Air Max Cyber Monday Deals Nike Air Max Cyber Monday 2014 Nike Air Max Best Black Friday Deals Nike Air Max Pre Black Friday Sales Nike Air Max Black Friday Sales Nike Air Max Cyber Monday 2014 Gucci Black Friday Gucci Black Friday Specials Gucci Black Friday Deals Gucci Cyber Monday 2014 Gucci Best Black Friday Deals Gucci Cyber Monday Deals Canada Goose Black Friday Sales Canada Goose Black Friday 2014 Canada Goose Cyber Monday Best Deals Canada Goose Black Friday Canada Goose Best Cyber Monday Deals Canada Goose Best Cyber Monday Deals Canada Goose Black Friday Online Deals UGG Italia Air Jordan Pas Cher Parajumper Kodiak Jordan Femme Air Jordan Chaussure Jordan Basket Jordan Air Jordan Femme Pas Cher Air Jordan Pas Cher Chaussure Jordan Chaussure Jordan Air Max One Air Max Bw Air Max Bw Air Max Bw Air Max France Air Max 90 Pas Cher Air Max Air Max 87 Bonnet Moncler Moncler Doudoune Blouson Moncler Doudoune Moncler Femme

About the Author

Keywords

Activism activismo AEL Al-Zabadani Ali Aarrass Amnesty International ANA Press Anti-Imperialism anti-imperialisme Anti-War antiwar Assad Bart De Wever Bashar Bashar Al-Assad Belgium België Berbers besieged Brussels burkini capitalism Caucasus Chechen Republic of Ichkeria Chechnya China Christians civil rights movement Colonialism conciencia crimes Daesh decolonization democracy derechos humanos De Standaard dignidad Dignity direct democracy Dirty Wars discrimination documentary dogma drones DyabAbouJahjah Dyab Abou Jahjah educación emancipatie Emancipation emirate Enlightenment Europa Europe famine fascisme Feminism Freedom FridayDemos Gaza Genocide geweld Hamas Hezbollah Hong Kong Human Rights identiteit Imperialism Imperialisme Irak Iran Iraq IS ISIS Islam islamophobia Israel Jeremy Schahill Kadyrov klassestrijd kolonialisme letters liberation libertad Madaya Maher media Moe Diab Morocco Movement X Muadamiyat Al-Sham Muslim Muslims National Security Nazarenes North Caucasus Nunca te rindas Obama occupation Occupy Occupy Central Oppression OWS Palestina Palestine patriarchaat Patriarchy propaganda Putin racism racisme Rami Jarrah Reason resistance Revolution Ruslan Russia seksisme self determination sexism Shabbiha Sociale Bewegingen Social Movements solidarity Syria Syrian Revolution SyrianRevolution Syria Revolution Syrische Revolutie Syrië terrorism terrorisme torture Ukraine Ukriane UN Uprising US USA verzet Vrije Meningsuiting VS war crimes weerstand White Helmets Yezidis Zionisme