There’s a climate of Islamophobia in state structures - EN-DU

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/menu.inc).

 

Original source in French from Le Soir

English
Translated by Oriana P.

These days Abou Jahjah, former founder of the Arab European League, defends the rights of all people with his new movement.  As such he claims to fight all forms of racism including anti-Semitism but specifies that, in his eyes, the anti-Semitic climate isn’t as ubiquitous as Islamophobia is.

Who is Abou Jahjah really?
A couple of statements

“We would have appreciated it if the Center for Equal Rights and Opportunities would have supported us”

The charges of racism against Bart De Wever, who stigmatized the Berbers by saying we allowed the wrong kinds of immigrants to come to Belgium in big numbers, has little change of success.  The Centre for Equal Opportunities has already pointed out that the law aims to punish acts inspired by racism and xenophobia, not so much statements.  Nevertheless Abou Jahjah remains confident:
The Centre for Equal Opportunities is quite reserved when it comes to complaints against politicians but two days ago, MRAX (Movement against Racism and Xenophobia) also filed a complaint.  MRAX argues that, given the fact that Mr. De Wever repeated his words, it is clear that this is not a slip. The Moroccan Association for Human Rights is also preparing a similar action. And we aren’t naive: we filed two complaints, one in Belgium and one in Geneva at the Human Rights Commission of the United Nations. There it will be different story altogether and I think Mr. De Wever won’t be cleared of the charges.

What are your expectations?  That he will resign?
He needs to apologize or resign.  That high level of politician, who makes these kinds of statements on national tv, needs to take responsibility by, for example, apologizing

Would you have wanted Charles Michel to condemn the statements from Bart De Wever more formally?
I think the prime minister has said he had to defend the coalition. But that was not the case since De Wever is not a minister. As Prime Minister of all Belgians, and therefore also the Berbers, he could have criticized de Wever.  I do not know if he is afraid of Bart de Wever but he missed an opportunity to deny what everyone is saying, which is that the real Prime Minister is in Antwerp.

“There’s more Islamophobia than there is anti-Semitism”
 

Besides this fight against the statements of Bart De Wever, what is in the future for Movement X?

Our reaction against Bart De Wever is not a strategy against the NV-A but a logical interpretation of our mission as a civil rights movement.  We started this movement a few months ago and have received a lot of support from the political as well as the cultural world. We have Sp.a members who support us, Groen also or the CD & V. There are also some VLD members who have expressed sympathy for our movement. Our goal is to be the 'watchdogs' in the defense of civil rights.

You said you are assertive in defending the rights of all.  Will you also fight against anti-Semitism?

Absolutely, when defining racism, for us it is all forms of racism. If and when the opportunity arises we will intervene.

Must we wait for an opportunity? Anti-Semitism is already present. It is everywhere.

I do not agree when you say that anti-Semitism is everywhere.  I would like you to show me. According to scientific reports it is Islamophobia that is rampant. When looking at the state structures we don’t see anti-Semitism but Islamophobia. There is a predominant Islamophobic climate in the state structures, for example, in the media or in any argument that criminalizes the religious community.  There is a problem when it comes to the Muslim community in Belgium.  There is still discrimination that sometimes results in criminalization.  Politicians talk like that, Bart De Wever talks like that ... It is rampant Islamophobia.  If you tell me that in Belgium there is a prevailing climate of anti-Semitism then I disagree: this is not true. On the contrary, Islamophobia is the dominant discourse.

Your position is delicate.  Don’t you think you are placing yourself in some kind of victimhood competition?
I do not see it as a competition. Our movement will fight against any expression of racism but we must also make a correct analysis. I find that, especially on the French side, people are reacting very uptight when talking about Islamophobia. We either do not want to talk about it or we nuance too much. If we have a role to play then it is precisely to shake things up a bit. There is a problem in this society, a problem of racism and of anti-Semitism but we have to acknowledge which one is the most urgent.  Movement X is not a soft movement that will spare everyone.  It is a citizens' movement, non-ethnic, non-religious, critical, antiracist and we tell it the way it is.  If we do have something to contribute to the debate it would be to demonstrate this analysis on Islamophobia. Our goal is not to appease the Belgian society in a hypocritical sense.  Our goal is to solve the problems that we have, not to deny them.

Nederlands
Vertaald door Elisabeth Van de Poel
 

*"Islamofobie heerst in de staatsstructuren"

Abou Jahjah, voorheen stichter van de Europese Arabische Liga, verdedigt nu met zijn nieuwe beweging de rechten van alle bevolkingsgroepen. 
Met deze beweging wil hij alle vormen van racisme en antisemitisme bestrijden, maar duidt duidelijk aan dat in zijn ogen het antisemitisme is niet overheersend, althans niet vergelijkbaar met de islamofobie. 

*Wie is eigenlijk Abou Jahjah? 

Enkele uitspraken :

"Wij zouden het geaprecciëerd hebben, mocht het Centrum voor Gelijkheid van Kansen ons ondersteund hebben".

De klacht wegens racisme tegen De Wever, die de Berbers stigmatiseerde door te concluderen dat we massaal het ‘verkeerd soort migranten’ hebben toegestaan naar België te komen, heeft weinig kans tot slagen. Het Centrum voor Gelijkheid van  Kansen heeft reeds herinnerd aan de wet, die racistische en xenofobe daden strafbaar maakt, maar uitspraken in die richting niét.
Niettegenstaand blijft Abou Jahah optimistisch :

"het Centrum voor Gelijkheid van Kansen is terughoudend wat betreft  klachten tegen personen uit de politiek, maar twee dagen geleden heeft ook het MRAX, Beweging tegen Racisme en Xenofobie, klacht ingediend tegen De Wever. Het MRAX stelt dat, door de herhaling van zijn uitspraken, het hier niet om een lapsus van de heer De Wever gaat.  Er is ook nog de Marokaanse Organisatie voor de Rechten van de Mens, die een soortgelijke aktie voorbereidt.  En ook, wij zijn niet naïef : we hebben twee klachten ingediend, één in België, en één in Genève, bij de Liga voor de Rechten van de Mens in Genève (Verenigde Naties).  Daar zal het helemaal anders bekeken worden, daar zal mijnheer De Wever niet zomaar witgewassen worden." 
 

- Wat verwacht u?  Dat hij ontslag neemt? –

Hij moet zich verontschuldigen of ontslag nemen.  Een politieker van dat niveau, die dergelijke uitspraken doet op de nationale televisie, moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ttz bijvoorbeeld,  zijn excuses maken.

 - Had u gewild dat Charles Michel meer formeel de uitspraken van De Wever had veroordeeld? –

Ik denk dat de Eerste Minister de coalitie wou beschermen.  Maar dat had niet mogen meetellen, gezien het feit dat Bart De Wever in persoon geen deel uitmaakt van de coalitie, hij is géén minister.  Als Eerste Minister van àlle Belgen, en dus ook van de Berbers, had Michel kritiek mogen uitoefenen op De Wever.  Ik weet niet of hij bang is van De Wever, maar had daar de opportuniteit om tegen te spreken wat iedereen zegt : 'de échte Eerste Minister zit in Antwerpen'.

*”Er is meer islamofobie dan antisemitisme.”

-Naast deze strijd tegen de uitspraken van Bart De Wever, wat  is de toekomst van uw "MovementX"? - 

Onze reactie tegen Bart De wever is geen strategische zet tégen de NV-A, maar een logische interpretatie van onze betekenis als beweging voor de bescherming van de burgerrechten.  Onze beweging is enkele maanden geleden opgericht, en we hebben veel steun gekregen in zowel politieke, als culturele milieus.  Leden van de Sp.a, Groen, en ook van CD&V.  Er zij ook een aantal leden van de VLD die hun sympathie tegenover onze beweging hebben uitgesproken. Ons doel is om 'waakhond' te zijn in de bescherming van de burgerrechten.

-  U zegt assertief te zijn in de verdediging van ieders recht, zal u dat ook zijn in de de strijd tegen het antisemitisme?-

Absoluut, als je racisme definieert, dan gaat het voor ons over àlle soorten van racisme.  Als er zich een antisemitisch incident voordoet, zullen wij optreden.

 - Moet er eerst een incident gebeuren?  Antisemitisme gebeurt reeds, overal? - 

Daar ben ik het niet mee eens, dat antisemitisme zich overal voordoet.  Ik zou graag hebben dat men mij dat aantoont.  Volgens de wetenschappelijke rapporten, is het vooral de islamofobie die overheerst.  Als men de staatsstructuren bekijkt, dan kan je niet over antisemitisme spreken, maar wél over islamofobie.  Er is een duidelijke assertieve islamofobie in de staatsstructuur.  Bijvoorbeeld in de media, of in het debat over de criminalisering van een religeuze gemeenschap. Er is een probleem wat betreft de moslimgemeenschap in België, er is altijd een discriminatie die zich bij tijden vertaalt in de criminalisering van die gemeenschap.  De politiek uit het zo, Bart De Wever uit het zo... Er is een overheersend islamofoob klimaat.  Als u stelt dat antisemitisme overheerst, dan wil ik dat nuanceren : het is niét waar.  Daarentegen is er een duidelijk islamofoob discours."

- Uw positie is delicaat, plaatst u zich nu niet in een soort van 'slachtoffer-concurrentie'-rol? –

"Ik zie dit niet als competitie, onze beweging gaat duidelijk strijden tegen élke uiting van racisme, maar je moet een juiste analyse maken.  Ik vind dat, zeker aan franstalige zijde, men vaak heel erg gespannen reageert in discussies over islamofobie.  Men wil er niet over praten, of men reageert té genuanceerd.   Als we een rol te spelen hebben is het zeker die van de zaken alert te houden.  Er zijn racistische en antisemitische problemen in deze maatschappij, maar je moet eerst de meest urgente problemen aanpakken.  MovementX is geen brave, zachtaardige beweging, die alles en iedereen gaat ontzien.  Het is een burgerbeweing, niet-etnisch, niet-religieus, kritisch, anti-racistisch en die gaat zeggen wààr het op staat.  Als we iéts willen bijdragen aan het debat, is het wel het ontwikkelen van de analyse van de islamofobie.  Ons doel is niet om de belgische maatschappij hypocritisch te sussen, maar om de problemen aan te pakken, en niet te ontkennen

 

 

 

 

About the Author

Keywords

Activism activismo AEL Al-Zabadani Ali Aarrass Amnesty International ANA Press Anti-Imperialism anti-imperialisme Anti-War antiwar Assad Bart De Wever Bashar Bashar Al-Assad Belgium België Berbers besieged Brussels burkini capitalism Caucasus Chechen Republic of Ichkeria Chechnya China Christians civil rights movement Colonialism conciencia crimes Daesh decolonization democracy derechos humanos De Standaard dignidad Dignity direct democracy Dirty Wars discrimination documentary dogma drones DyabAbouJahjah Dyab Abou Jahjah educación emancipatie Emancipation emirate Enlightenment Europa Europe famine fascisme Feminism Freedom FridayDemos Gaza Genocide geweld Hamas Hezbollah Hong Kong Human Rights identiteit Imperialism Imperialisme Irak Iran Iraq IS ISIS Islam islamophobia Israel Jeremy Schahill Kadyrov klassestrijd kolonialisme letters liberation libertad Madaya Maher media Moe Diab Morocco Movement X Muadamiyat Al-Sham Muslim Muslims National Security Nazarenes North Caucasus Nunca te rindas Obama occupation Occupy Occupy Central Oppression OWS Palestina Palestine patriarchaat Patriarchy propaganda Putin racism racisme Rami Jarrah Reason resistance Revolution Ruslan Russia seksisme self determination sexism Shabbiha Sociale Bewegingen Social Movements solidarity Syria SyrianRevolution Syrian Revolution Syria Revolution Syrische Revolutie Syrië terrorism terrorisme torture Ukraine Ukriane UN Uprising US USA verzet Vrije Meningsuiting VS war crimes weerstand White Helmets Yezidis Zionisme