Tegen Zwarte Piet en voor verandering

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /customers/b/5/c/therawrreport.net/httpd.www/includes/menu.inc).

YWCA-Billboard1.jpg

Door Marjan Boelsma

Speech op de Manifestatie Amsterdam: 16 november 2014, Beursplein tegen Zwarte Piet en voor verandering.

'Tegen Zwarte Piet en voor verandering'
Allereerst: Ere wie ere toekomt! En dat zijn de pioniers die opnieuw Zwarte piet en Racisme in Nederland op de agenda hebben gezet. En dat hoe dan ook vol houden. Dat zijn de helden die we nooit mogen vergeten. Helaas zijn daar heel weinig moedige niet-zwarte mensen bij ….

Niet alle witten zijn racisten, maar alle witten genieten wel van het witte privilege. We houden meer van onze privileges dan van de verandering. Het ellendige is dat wit privilege alleen onzichtbaar is voor witte mensen. Ze willen of kunnen het niet zien, zij hebben er geen last van.

Door falend geschiedenisonderwijs, laffe gezagsdragers en opiniemakers die racisme toestaan wordt een gevaarlijk klimaat geschapen waarin de (heel hevige) bedreigingen aan het adres van de vooral zwarte, tegenstanders worden gebagatelliseerd en niet aan de kaak gesteld. Ze worden afgerekend omdat geen genoegen wordt genomen met slappe compromissen. Zij worden als het ware vogelvrij verklaard.

De meeste goed bedoelende witte mensen staan aan de kant en pleiten voor redelijkheid, slappe compromissen, begrip, kleine stapjes en vooral geduld. Zoals Adriaan van Dis (ooit anti Apartheid) die het advies gaf Zwarte Piet stapje voor stapje uit te gummen…. 
Zoals Steve Biko zei: “Not only have they kicked the black man; they have also told him how to react to that kick". In 40 jaar is links liberaal Nederland niet veel veranderd. Ook toen maakte zij uit wie je wel en niet moest steunen wat wel en geen racisme was zoals in de bevrijdingsstrijd van Zuid-Afrika. Steve Biko vond men toen racistisch. 

Veranderen kan en moet.
Vrij naar James Baldwin: Om verandering te weeg te brengen moeten we de confrontatie aangaan met de gevolgen van onze geschiedenis. We willen onze kinderen en kleinkinderen niet opzadelen met een wereld waarin racisme en discriminatie straffeloos kan blijven bestaan. 
Hoe?
Racisme is de combinatie van raciale vooroordelen en systematische institutionele witte macht zoals bijvoorbeeld onderwijs. De witte macht is/wordt zichtbaar: bij scholen die geen discussie wensen te voeren over zwarte piet en discriminatievrije omgeving. Bij de rechterlijke macht: denk aan de uitspraak van de rechtbank over de Sinterklaasintocht en het van het kastje naar de muur worden gestuurd als je recht wil halen. De witte macht en de pers: lees de kranten van dit weekend en de verslaggeving over de vreedzame demonstratie in Gouda.

Tips voor witte antiracisten:
*  Ben je bewust van je onverdiende bevoorrechte positie dankzij je huidskleur en durf dat in de waagschaal te stellen.
*  Maak elke keer opnieuw racisme en witheid duidelijk zichtbaar door het luid en duidelijk te benoemen. 
*  Weiger actief mee te werken aan het systeem van witheid, klaag het aan met naam en toenaam en weet dat je daarmee geen vrienden maakt. 
*  Wees niet medeplichtig, maar verander de instituten die historisch gebaseerd zijn op witte overheersing. Sta niet toe dat witte overheersing zichzelf verder versterkt.
*  Je uitspreken tegen racisme betekent niet dat je jezelf als witte buiten de structuren en instituties staat. Antiracisme is een leven lang leren, een leven lang bewust worden, een leven lang van strijd en veranderen. Ik spreek uit ervaring. Als je een fout maakt vraag dan zwarte mensen en mensen van kleur hoe je anders kan doen. In plaats van kritiek verwerpen of te ontkennen dat er een probleem is. 
*  Het betekent dat je jezelf voortduren moet afvragen of het sluipende gif van racisme niet bij je is binnengedrongen. Antiracisme is geen liefdadigheid. Het is actieve solidariteit waarin zwarte mensen en mensen van kleur leidend zijn.
*  Leg bij racisme de verantwoordelijkheid niet bij het individuele slachtoffer. Maar wijs op de structurele en institutionele aard van raciaal geweld in al zijn verschijningsvormen. En dat dit structureel moet worden aangepakt. Anti racisme is meer dan klachten registreren.'

About the Author

Keywords

Activism activismo AEL Al-Zabadani Ali Aarrass Amnesty International ANA Press Anti-Imperialism anti-imperialisme Anti-War antiwar Assad Bart De Wever Bashar Bashar Al-Assad Belgium België Berbers besieged Brussels burkini capitalism Caucasus Chechen Republic of Ichkeria Chechnya China Christians civil rights movement Colonialism conciencia crimes Daesh decolonization democracy derechos humanos De Standaard dignidad Dignity direct democracy Dirty Wars discrimination documentary dogma drones DyabAbouJahjah Dyab Abou Jahjah educación emancipatie Emancipation emirate Enlightenment Europa Europe famine fascisme Feminism Freedom FridayDemos Gaza Genocide geweld Hamas Hezbollah Hong Kong Human Rights identiteit Imperialism Imperialisme Irak Iran Iraq IS ISIS Islam islamophobia Israel Jeremy Schahill Kadyrov klassestrijd kolonialisme letters liberation libertad Madaya Maher media Moe Diab Morocco Movement X Muadamiyat Al-Sham Muslim Muslims National Security Nazarenes North Caucasus Nunca te rindas Obama occupation Occupy Occupy Central Oppression OWS Palestina Palestine patriarchaat Patriarchy propaganda Putin racism racisme Rami Jarrah Reason resistance Revolution Ruslan Russia seksisme self determination sexism Shabbiha Sociale Bewegingen Social Movements solidarity Syria SyrianRevolution Syrian Revolution Syria Revolution Syrische Revolutie Syrië terrorism terrorisme torture Ukraine Ukriane UN Uprising US USA verzet Vrije Meningsuiting VS war crimes weerstand White Helmets Yezidis Zionisme